Fra 1. januar må alle boliger og bygg som skal selges eller leies ut ha gjennomført energimerking på energimerking.no og markedsføres med en energiattest. Alle som vil vite mer om boligens energistandard kan få en energiattest, og det er du selv som må stå for energimerkingen.
Prosjektet startet med det europeiske energidirektivet som ble vedtatt i 2003, og norske myndigheter fulgte etter i 2006.
Som en selvangivelse for boligen
Tanken bak merkingen er å øke bevisstheten rundt energieffektivisering og redusere norske boligeres totale energibruk. Energiattesten vil gi relevant informasjon for dem som skal kjøpe eller leie - men kan også være et nyttig verktøy for å finne ut hvilke tiltak som lønner seg i akkurat din bolig.
Når du har fylt ut skjemaet, vil du få generert en energiattest, og boligen din vil få et merke og en karakter som på bildet. (Illustrasjon: NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver i en pressemelding at de håper den nye energimerkingen skal bidra til mer energieffektive boliger. Den er kun obligatorisk for dem som skal selge eller leie ut – men alle som ønsker kan merke boligen sin.
Les også: Energieffektive boliger kan bli mer verdt
Slik gjør du det:
Før du går i gang er det et par ting som trenger å være på plass. Så med mindre du har fulgt våre råd og har et velorganisert hjemmearkiv, er det bare å stålsette seg på å rote i papirbunken... Vi kan trøste deg med at dette sannsynligvis er den mest tidkrevende delen av prosessen.
MinID: Ikke bare skal du stå for energimerkingen selv - du trenger også selvangivelsen for å energimerke boligen din, det vil si: Du trenger pinkode til MinID for å kunne logge inn på skjemaet. Pinkodene finner du nederest på selvangivelsen. Finner du ikke denne, kan du bestille nye fra www.skatteetaten.no.
Fakta om energimerking
•Energimerking av boliger er obligatorisk for alle som skal selge eller leie ut bolig eller bygg fra 1. januar 2010.
•Selve merkingen gjennomfører boligeiere selv på www.energimerking.no . Merkingen gir boligeieren en energiattest, som skal legges ved i prospektet eller på annen måte være synlig i markedsføringen av boligen.
•Energiattesten gir relevant informasjon for de som skal kjøpe eller leie. Kjøpere og leietakere bør derfor etterspørre energiattest fra selger, utleier eller megler.
•Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) står for og fører tilsyn med energimerkeordningen.
•Karakterskalaen strekker seg fra A (best) til G (lavest). De aller fleste boliger vil få en karakter i den nederste delen av karakterskalaen. Nye bygninger som tilfredsstiller byggeforskriftene i dag, vil normalt få C eller D.
•Energimerkesystemet er designet med tanke på at det skal være treffsikkert i mange år fremover. Etter hvert som det utvikles nye og mer energieffektive løsninger vil stadig flere bygg få en høyere karakter.
Kilde: NVE
Gårds- og bruksnummer, (seksjonsnummer), boligareal: Du må også oppgi boligens gårds- og bruksnummer. Bor du i leilighet eller i en flermannsbolig trenger du seksjonsnummer i tillegg. Du må også opplyse om boligens boligareal. Disse opplysningene finner du enkelt om du tok vare på prospektet når du kjøpte bolig, eller i kjøpekontrakten eller skjøtet. Er det fullstendig kaos i papirene dine, kan du også få denne informasjonen fra kommunen.
Kvitteringer: Er boligen utbedret etter at den ble bygget, for eksempel ved etterisolasjon, trenger du dokumenter eller tegninger som beskriver dette. Det kan også være smart å ha faktura fra strømleverandør som angir strømforbruk.
Passivhus: Slik slipper du utgifter til oppvarming
Fyll ut skjema
Skjema for energimerking finner du på energimerking.no. Her kan du velge mellom enkel eller detaljert registrering. Den enkle varianten tar rundt et kvarter, den detaljerte vil ta noe lenger tid. Detaljert registrering gir en mer presis beregning, og bør velges dersom du bor i en gammel bolig eller har utført større utbedringer som å etterisolere, installere varmepumpe, skifte vinduer, et cetera.
- Vi har lagt stor vekt på å lage en enkel og brukervennlig løsning og erfaringene fra pilotprosjektene i Elverum og Trondheim tyder på at de aller fleste vil greie merkingen på egenhånd. De som ikke har tilgang til internett kan få hjelp av familie eller bekjente eller ringe Enovas svartjeneste på 800 49 003, sier Hilde T. Harket, rådgiver i NVE.
Så fyller du inn relevant informasjon. Står du fast kan du ringe Enovas svartjeneste på 800 49 003.
Må være med!
Skal du selge eller leie ut, må du huske at energimerket må inngå i markedsføringen.
Til slutt vil du få generert en attest med energimerket, eller karakter om du vil, og en liste med anbefalte forbedringstiltak. Attesten vil bli lagret hos NVE, og kan hentes opp dersom du har gjort utbedringer, eller har lyst til å endre informasjon. Skal du selge bolig kan du lagre attessten som en PDF-fil du kan legge ved prospektet. Du kan selvfølgelig også skrive den ut direkte.
Kilder:
http://www.dinside.no/829376/slik-energimerker-du-boligen-din