Det var i 2007 myndighetene innførte de oppjusterte kravene til isolering av nye boliger. Etter den tid har bransjen arbeidet iherdig for å oppfylle kravene. Nå ser det ut til at det meste begynner å falle på plass. Men for husbyggerne betyr det en ekstra kostnad som er bakt inn i prisen uten at det er synliggjort i detalj.
– Vi snakker vel om et sted rundt 100 000 kroner i økte kostnader for en bolig. En huskjøper vil selvsagt merke det, men det ser ut til at markedet tåler en slik prisøkning, mener Per Jæger, daglig leder i Boligprodusentenes forening.
Stor spareeffekt
Bakgrunnen for vedtaket om bedre isolering kom på bakgrunn av at bolig- og byggesektoren står for 40 prosent av energibruken i samfunnet. Et tiltak som dette ville, ifølge daværende kommunal- og regionalminister Åslaug Haga, bety at det etter ti år kunne innkasseres en årlig sparing på 4-4,5 terrawatttimer (tWh), det vil si omtrent det Norge importerer av kraft i et normalår eller like mye som et gasskraftverk produserer årlig. For å oppnå denne målsetningen innebærer de nye forskriftene krav om bedre isolasjon i gulv, vegger og tak i tillegg til bedre vinduer. Dette vil gi tettere hus som også har bedre inneklima. Forskriftene påpeker også at alternative energikilder skal benyttes for å ivareta varmebehovet.

Isolasjon kan også blåses inn. Foto: Glava
Omfattende prosess
For produsentene har det nye regelverket bydd på utfordringer. Men bransjen har vært innstilt på å ha alt på plass innenfor fristen
– Det har ikke vært noen enkel oppgave for medlemmene våre å kunne levere boliger som tilfredsstiller de nye kravene. Faktisk er det gjennomføret en svært arbeidskrevende prosess, sier adm. direktør i Boligprodusentenes forening Per Jæger.

Tre ting på en gang: Isolering gir bedre innklima, større komfort og mer penger til sparegrisen. Foto: Glava
– Nå har vi heldigvis fått redusert de kravene som ble satt i utgangspunktet. Nærmest halvert dem. Dette har vi gjort gjennom en tett dialog med myndighetene. Når det er sagt, er det selvsagt positive aspekter ved at myndighetene har hatt et ønske om å gå inn for denne endringen av miljøhensyn. Og våre medlemmer vil selvsagt være med på den generelle utviklingen i samfunnet, understreker Jæger.
Isolering av utvendig grunnmur
Utvendig isolering av mur utvendig vil også ha en positiv effekt på energiforbruket på våre breddegrader. Den norske tradisjonen med å bygge og innrede kjeller er ikke uproblematisk i fuktsammenheng. Svært mange kjelleryttervegger er innvendig isolert,uten at det er tatt tilstrekkelig hensyn til fuktbalansen i huset.
Fukten innebærer ikke bare dårlig inneklima og lukt. Med fukt i konstruksjonen bruker man mer energi. Men det er mulig å isolere bort fukten. Den beste løsningen er at isoleringen ligger på utsiden av denmurte eller støp- Utvendig isolering av mur te kjellerveggen. På den måten havner veggen i innehusklima og holder seg tørr og varm. Et velegnet produkt i denne sammenhengen er Styrofoam Perimate. Med dette produktet skjer dreneringen gjennom vertikale kanaler i platens overflate. For at disse skal holdes rene fra jordpartikler er det festet en tynn fiberduk over kanalene. Styrofoam
plater i ekstrudert polystyren er også et velegnet produkt til utvendig isolering under bakkenivå. Ikke minst som telesikring rundt grunnmurer og under parkeringsdekke, terasser og lignende.
Tett lekasjene i huset
Det er ikke bare nye boliger som vil tjene på bedre isolering. En oppgradering av en eksisterende bolig gir også effekt.
Utette og trekkfulle hus kan påføre mange plager. En ting er sykdom, en annen side er at det kan gi lommeboken plager. Høye fyringskostnader er ofte en konsekvens av manglende isolering. Men det skal egentlig ikke så mye til for å bedre på situasjonen. Noen helgers arbeidsinnsats holder ofte, og de investeringene du gjør får du tilbakebetalt gjennom lavere kostnader og bedre helse.
Ofte vil også ny isolasjon være riktig ende å begynne i før du iverksetter andre tiltak på strøm- eller fyringssiden. Holder huset tett er mye gjort i utgangspunktet. «Fyre for kråka» er uansett ingen god løsning.
Gjennom taket
Før man begynner å tette veggene, er det ofte lurt å heller se på etasje- Tett lekkasjene i huset skillene. Varm luft forsvinner oppover, og er det utett på loft og tak, er det en stor fare for at den forsvinner ut i naturen.
– Forskning viser at 15 prosent mer varme forsvinner ut gjennom tak enn gjennom vegg når isolasjonstykkelsen er den samme, forteller Øystein Kvam i Glava.
– Det er også lettere å isolere på loftet enn i andre konstruksjonsdeler. Dette arbeidet kan de fleste gjøre selv. Det bør ikke ta mer enn noen timer, mener Kvam.
Rulle eller blåse?
Isolasjonsmateriale finnes i rullprodukter, og er det som benyttes mest. Men det finnes også muligheter for å blåse inn isolasjonsmateriale. Dette er spesielt godt egnet i vegger, men kan også brukes på loft og i gulv.
Denne operasjonen er mer kostnadskrevende enn å bruke rullprodukter, men effektiv og renslig.
Minstekrav
For begge modellene foreslås det minstekrav til isolasjonsnivå.
* Yttervegg = 0,22 W/m2K, det vil si 20 cm isolasjon
* Tak = 0,18 W/m2k, det vil si 25 cm isolasjon
* Gulv på grunn = 0,18 W/ m2K, det vil si ca. 16 cm isolasjon
* Gulv mot det fri = 0,18 W/ m2k, det vil si ca. 24 cm isolasjon
* Vinduer og dører = 1,6 W/ m2K
Kilde:
http://www.viivilla.no/spar-penger-med-tettere-hus.aspx?menu=45628&area=&noarea=0&category=&std=true