Fristen for å kommentere regjeringens forslag til endringer i energiloven gikk ut før helgen. Nå skal Olje- og energidepartementet arbeide videre med lovforslag som åpner for energimerking av bygg.
I sitt høringsnotat skriver departementet at det vil legge netto energibehov til grunn for byggets energitilstand. Dette er det samme som benyttes i teknisk forskrift, som Kommunal- og regionaldepartementet gjorde gjeldende fra 1. februar i år.
I dokumentasjonen som skal utarbeides for bygningenes energitilstand, skal det foreligge vurderinger av oppvarmingsløsning, men oppvarmingsløsningen vil få begrenset betydning for rangeringen, skriver regjeringen.
Netto energibehov
Norsk Elvarmeforening støtter i sin høringsuttalelse at departementets valg av netto energibehov som grunnlag for byggets energitilstand.
- Dette er den mest effektive måten å sette byggets energikvaliteter i sentrum. Netto energibehov er en teknologinøytral modell hva angår valg av oppvarmingsløsning, noe som vil fremme både energieffektive bygg og samtidig ivaretar dynamisk utvikling av mer effektiv varmeteknologi. En slik modell for energimerkeordning er lite komplisert, og fremmer dermed ikke utviklingen av et stort byråkrati knyttet til den nye ordningen, skriver foreningen i sin kommentar.
Endringene i energiloven som hjemler etableringen av energimerkeordningen kommer som et ledd i arbeidet med gjennomføringen av europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/91/EF av 16. desember 2002 om bygningers energiytelse. Lovforslaget innebærer regler om energimerking av bygninger og energivurdering av tekniske anlegg. Energimerkingen av bygg skal sikre grunnleggende informasjon om energitilstanden til bygningen. Bygningens energitilstand vil på den måten bli en del av beslutningsgrunnlaget ved kjøp og leie.
Energimerkingen skal stimulere til å øke interessen for å effektivisere energibruken i bygninger. Energivurderingen av tekniske anlegg skal bidra til at disse kan brukes mest mulig effektivt.
- Norsk Elvarmeforening støtter hovedlinjene i departementets forslag til endringer i energiloven med formål å implementere direktivet om energieffektivitet i bygninger. Vi støtter videre departementet i å legge netto energibehov til grunn for byggets energitilstand, oppsummerer Norsk Elvarmeforening sin kommentar.
Norsk Fjernvarmeforening
Norsk Fjernvarmeforening har også sendt inn høringsuttalelse. Denne foreningen mener at lovforslaget ikke gjenspeiler hensikten med EU-direktivet. Fjernvarmebransjen mener videre at forslaget fra OED vil motvirke regjeringens miljø- og energipolitiske målsetninger, og at forslaget derfor ikke er brukbart som et energi- og boligpolitisk styringsinstrument.
TELFO
Tekniske entreprenørers landsforening er derimot i overveiende grad positive til lovforslaget, og understreker at en kommende energimerkeordning må være teknologinøytral. TELFO kan akseptere at netto energiforbruk legges til grunn ved dokumentasjon av byggets energitilstand, men anbefaler at det heller legges til grunn en systemgrense basert på kjøpt/levert energi til bygget. I motsetning til netto energibehov vil systemgrensen kjøpt/levert energi korrigere for virkningsgrad og eventuelt energitap i varmefordelingssystemet.
ADAX
Adax AS, som er medlem i Norsk Elvarmeforening, har også levert høringsuttalelse. I sine kommentarer understreker Adax at de eksisterende bygg og alle nye bygg blir en del av vår felles infrastruktur som vil påvirke så vel den enkelte som samfunnet over et langt tidsrom.
- Siden bygningsmassen vil påvirke samfunnet i generasjoner må utarbeidelse av lover, forskrifter og regler være en oppgave hvor myndighetene ser forbi de bransjemessige, ofte kortsiktige og økonomiske interesser, og tilstreber en nøytral, langsiktig og fleksibel lovgivning, skriver Adax.
Adax AS støtter hovedlinjene i de lovendringer som fremmes, og understreker at loven må være mest mulig teknologinøytral, slik at en naturlig konkurranse får anledning til stadig å bringe nye kreative og energieffektive løsninger fram til markedet.
Forslagene fra Olje- og energidepartementet som er utgangspunkt for kommentarene finner du her.
Kilde:
http://www.elvarme.org/norsk_elvarmeforening/meninger/horingsutt/na_kommer_/